Behandelmethoden

Triggerpointmassage/therapie

Triggerpoints zijn plaatselijke veranderingen in skeletspieren en deze kunnen klachten als pijn, tintelingen en een veranderd gevoel geven.

Deze combinatie van klachten worden ook wel myofasciaal pijnsyndroom genoemd.

Een spier is dan op 1 plaats erg gevoelig en door de fysiotherapeut wordt dit gevoeld als een verharding en/of een strakke band in een spier.

Er zijn actieve en latente triggerpoints. Een actief triggerpoint is pijnlijk bij aanraking, een latent triggerpoint is minder pijnlijk en voelt men alleen tijdens bewegen, maar kan wel overgaan in een actief triggerpoint.

Triggerpoints ontstaan als spieren kort, herhaaldelijk of langer te veel belast worden.

Behandeling van een triggerpoint bestaat uit massage waarbij een aantal seconden druk wordt gezet op dit punt, dit moet leiden tot ontspanning, daarna wordt de spier nog een aantal keren gerekt.

Bindweefselmassage

Bij bindweefselmassage kunnen diverse klachten behandeld worden, deze kunnen een verschillende oorsprong hebben, ze kunnen uit gewrichten of spieren komen maar ook uit inwendige organen. Dit kan te zien en te voelen zijn op de huid en worden bindweefselzones genoemd, de huid kan bijvoorbeeld ingetrokken of verdikt zijn op deze plaatsen.

Bij het onderzoek wordt gezocht naar huidzones en bindweefselzones, hierbij wordt gevoeld of er spanning en weerstand aanwezig is.

Tijdens een behandeling wordt gewerkt met:

  • huidtechnieken; oppervlakkig
  • vlakke techniek: dit is een voorbereiding op de diepe techniek
  • diepe techniek: hierbij worden spierranden gerekt en wordt in een diepere laag van het bindweefsel gewerkt.

Resultaat:

  • vermindering van spanning in huid en onderliggend weefsel;
  • verbetering van bewegingen in gewrichten;
  • pijnvermindering
  • verbetering circulatie

Orthopedische geneeskunde Cyriax: Wervelkolom en extremiteiten

Bij een behandeling volgens Cyriax wordt na lichamelijk onderzoek gekeken of er een duidelijke diagnose gesteld kan worden bij klachten aan gewrichten, spieren, pezen en banden.

De behandeling die daarop volgt zal erop gericht zijn de pijnlijke of beperkte structuur lokaal, dus zoveel mogelijk op de plaats zelf te behandelen.

Daarbij worden vaak oefeningen meegegeven om spierkracht, lenigheid of stabiliteit te verbeteren en onderhouden.

Revalidatie na een knie- of heupprothese

Als mensen een nieuwe heup of knie hebben gekregen volgt daarna een periode van revalidatie die een aantal weken tot een paar maanden duurt om te herstellen zodat bewegen in het dagelijks leven weer goed mogelijk is, waarbij geen tot weinig hulpmiddelen gebruikt hoeven te worden.

De behandeling of revalidatie bestaat uit:

  • verbeteren van de beweeglijkheid van heup of knie;
  • trainen en versterken van de spieren rondom knie en heup;
  • verbeteren van de stabiliteit en balans van de betrokken gewrichten;

De behandeling wordt steeds verder opgebouwd waarbij de cliënt zelf thuis dagelijks oefeningen moet doen en in de praktijk op apparaten moet oefenen zoals de hometrainer, loopband om de doelen te bereiken.

Neurorevalidatie

Neurorevalidatie is een lang of kortdurende behandeling vanuit meerdere disciplines voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Hierbij wordt geprobeerd het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven te verbeteren, zodat men op een acceptabel niveau kan functioneren, ook als herstel niet helemaal mogelijk is. Dit kan gebeuren op het gebied van balans, evenwicht, kracht of bijvoorbeeld het verminderen van spasticiteit.

Binnen neurorevalidatie wordt fysiotherapie ingezet als doel om weer goed te kunnen bewegen en bijvoorbeeld functies en vaardigheden weer zo goed mogelijk aan te leren zodat deze op een acceptabel niveau toegepast kunnen worden in het dagelijkse leven.
Bij mensen die een hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad of die een ongeluk met hersenletsel hebben opgelopen kan vaak verbetering optreden tijdens de revalidatie.
Bij andere ziektebeelden zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of ALS wordt geprobeerd om verdere achteruitgang te voorkomen.

Een verwijzing van een arts of specialist is nodig om met fysiotherapie in neurorevalidatie te starten.